- Pandemi aynı zamanda emperyalist-kapitalist üretim ilişkilerinin bir sönücü olarak dünyayı felaketin eşiğine sürüklerken bir yandan da hükümetlerin insan sağlığını ve yaşamını degil şirketlerin çıkarlarını korumakla mükellef olduklarını ortaya serdi. Bu görevi icra eden hükümetten milyonlarca insan adına adım atması beklenemez. Buna rağmen hükümetten istenen talep listeleri ise bir deklarasyon enflasyonu yaratmanın ötesine geçememektedir. Toplumların değiştirici öncüleri örgütlü güçlerdir. Bu temelde kürümünüz, ezilenlerin, emekçilerin insanca yaşam yolunu açacak, güçlü bir odağın inşası için demokrasi, emek ve özgürlük güçlerine nasıl bir çağrı yapmaktadır. ?
SMF: İnsanlığın ve ekolojinin düşmanı olan Kapitalist-Emperyalist sistemin pandemi döneminde de her şeyi para kazanma fırsatına çeviren bir refleks göstermesi şaşırtıcı değildir.
Vahşi kapitalizmin üretim, bölüşüm, yönetim, yaşam tarzı, temel haklar ve doğaya yaklaşımı küçük azınlığın çıkarı için para kazanmaktır.
Her dönemde olduğu gibi pandemi döneminde de emek ve özgürlük güçlerine yapılacak tek doğru çağrı insanlık ve doğa düşmanı kapitalizme karşı sosyalizm saflarında örgütlenme olacaktır.
Fakat bu çağrı örgütlerde karşılık bulsa da devrimi yapacak olan kitlelerde karşılık bulması çokta kolay olmadığını yüzlerce yıllık tecrübelerimizle bilmekteyiz.
Çünkü binlerce yıldır insanlara dayatılan bencil yaşam kültürünün yarattığı tahribat ve kapitalist sistem sahiplerinin insanlık saflarında kendi lehine yarattığı örgütlenmeler bu işin büyük çaba ve mücadele gerektirdiğini bizlere göstermektedir
Emek ve özgürlük güçlerinin bir araya gelmesi, ilkelerimize uygun olarak deklarasyonlarda dahil her türlü yöntemle kapitalist emperyalist sistemin teşhir edilmesi, alternatif bir dünyanın yaratılabileceği gerçeğinin kitlelere taşınarak örgütlenmelerinin sağlanması temelinde uzun soluklu bir mücadeleye hazırlanmak bu günün çağrısı ve görevidir.
2. Ezilen milyonlarca insanın çözüm gücü olarak görebileceği, çağrılarına güvenebileceği, eyleme geçebileceği birleşik güçlü bir odak için muhalife kurumları, partileri yan yana getirmek üzere somüt bir adım attınız mı? Attıysanız aldığınız yanıtlar nedir ve herkesin birleşik mücadele çağrısı yapmasına rağmen halen gerçekleşemiyor olmasının önündeki engel nedir, neyle karşılaşıyorsunuz? Size böyle bir çağrı gelirse tutumunuz ne olur ?
SMF: Kurumumuzun da parçası olduğu dünyada ve coğrafyamızda ki sosyalist ve demokrasi güçlerinin Emek alanından, hapishanelere, ekoloji alanından, yayın platformlarına, demokrasi ve özgürlükler alanında kurulmuş sayısız ittifak tecrübesi mevcuttur.
Bu ittifakların bir kısmı güncel siyasete dayalı kısa ve geçici olduğu gibi yılları bulan uzun soluklu ittifaklarda mevcuttur.
Hali hazırda
Yerel yönetimler
Parlamento
Kadın
Hapishaneler
Gençlik
Ekoloji ve
Demokratik alanlarda bir çok ittifağın asli yada gözlemci olarak parçası durumundayız.
Geçmiş enternasyonallerde olduğu gibi ulusal ölçekte gerçekleşen ittifakların çeşitli sebeplerle(siyasi, ideolojik, örgütsel, kültürel farklılıklar) sürdürülememesi anlaşılırdır.
Fakat her defasında var olanları daha iyi boyutlara ilerletmek, başarısız olanları yeniden kurmak sosyalistlerin görevidir.
Devrimi yapmak ve sürdürmek doğru bir önderlikle örgütlenmiş kitlelerin eseridir. Bu cephenin oluşmasını sağlayan temel araçlar enternasyonal ve ulusal düzeyde yapılan ilkeli ittifaklardır.
Federasyonumuz programda(siyasi, ideolojik, örgütsel ve temel taktiklerde) esasta ortaklaşan kurumlarla birlik anlayışını savunurken
Birlik zemini olmayan emek ve özgürlük mücadelesi yürüten kurumlarla ajitasyon ve propaganda da serbestlik, örgütsel bağımsızlık, eşit temsil ve alınan kararları azınlığa dayatmama anlayışıyla ittifakı savunmaktadır.
Tüm demokratik ve özgül ittifakları reddetmeden, Ortak sendikal mücadeleden, öğrenci yurtlarına, ortak haber ajanslarından kültür kurumlarına, ortak kurumsal binalarından, sosyal yaşam alanlarına, ortak eğitim kurumlarından yerel yönetimlere vb mücadelenin her alanında ideolojik farklılıkları yok saymadan tüm tecrübe ve olanakları paylaşan daha köklü sosyalist cephelerin kurulması, sosyalizm mücadelesinin gelişmesi temelinde günün en önemli görevidir.
3. Fiziksel mesafelenme, gönüllü karantina, evde kal gibi kavramların hegemonyası altında ezilen emekçi sınıflarla buluşmak için pandemi öncesi yürüttüğünüz mücadele yöntemlerinde ve araçlardan farklı neler geliştiriyorsunuz? Donemin sınıf mücadelesi sizce hangi yöntemleri dayatıyor?
SMF: Yaşanan her tarihsel süreç ve her gelişme bazı imkan ve olanakları ortadan kaldırırken yeni imkan ve olanakları da açığa çıkarmaktadır.
Pandemi öncesi yaşanan teknik gelişmeler, robot sistemleri, bilişim teknikleri, iş bölümündeki yaygınlık, Esnek çalışma, taşeron sistemi vb. zaten işçi sınıfının geniş sayılarla aynı çalışma alanlarında buluşmasını ortadan kaldırmıştı.
Tersten pandemi öncesi yaşanan merkezileşme sanayi, tarım ve hizmetler alanını toplumsal üretim temelinde kopmaz bağlarla birbirine bağlamış emek, emekçiler ve üretim açısından Dünya adeta tek bir fabrikaya dönüşmüştür. Yeni iletişim araçları farklı coğrafya ve üretim alanlarındaki insanlar arasındaki iletişimide etkin kılmıştır.
Pandemi döneminde uygulanan gönüllü veya zorunlu karantinalar kullanılan iletişim araçlarının daha yaygın kullanımını güçlendirmiş, Kapitalist-Emperyalist sistemin doğa ve insan düşmanı bir sistem olduğunu daha geniş kitlelere göstermiştir.
Tüm bu gelişmeler ve uygulamalar daha geniş kesimlerin anlık bir şekilde birbiriyle diyalog kurmasınında olanağını yaratmıştır.
Bu gelişmelerin nüveleri Gezi, Kobane, Arap baharı, Afrika, Latin Amerika ve Avrupa’da ki direniş ve halk hareketlerinde açıkça görülmüştür.
Çok daha fazla insan gücüne ihtiyaç olan daha fazla ekonomik gidere sahip olan
Çok daha uzun bir süreci gerektiren araçlar yaşanan bu gelişmelerle çok daha az güçle çok daha uygun maliyetle ve daha kısa zamanda yapılabilmektedir..
Marks ve Engels döneminde işçi sınıfına sosyalist bilinci ulaştırmak için bildiri ve gazeteler ekin iken şimdi mesaj ve bilgisayar paylaşımları ile bunlar daha etkin yapılabilmektedir.
Sosyalist güçlerin yapmış olduğu paylaşım ve çağrıların işçi sınıfında karşılık bulmaması araçların zayıflıklarıyla alakalı değildir. Bu zayıflık sosyalizmin yaşamış olduğu gerilemenin etkisinden kaynaklıdır.
Bu sürecin aşılması halinde yeni yüzyılda ortaya çıkmış olan araçlar eski araçlardan daha etkin bir biçimde toplum üzerinde etkili olacak ve kitleler kendi iktidarları için yığınlar halinde sokaklara dökülecektir.
Sosyalist kurumların genel çalışması tüm eşitsizliklerin ve haksızlıkların kaynağı olan kapitalizmi kitlelere anlatmak ve yeni bir dünyanın mümkün olduğuna ikna ederek işçi sınıfı ve emekçilerin kendi iktidarları için örgütlenmesini sağlamak olduğuna göre
Pandemi nedeniyle uygulanan gönüllü ve zorunlu karantina döneminde de sosyalizmin kitlelerce kavranması için bu güne kadar kullandığımız tüm araçları dahada yaygın kullanmayı sağlayabiliriz.
Örneğin
-İnternet televizyonlarını yaygınlaştırmak
-Sosyal medyada tartışma programları düzenlemek
-Yaşanan haksızlıkları toplum nezdinde teşhir eden sosyal medya araçlarını yaygın kullanmak
-Tele konferanslarla eğitimler yapmak.
-Pozitif bilimlere ve çeşitli konulara ilişkin ortak araştırma ve okumalar yapmak kitleyle paylaşmak.
-Çeşitli konularda aydınlar ve dost kurumlarla Paneller, konferanslar, söyleşiler yapmak,
-Günceli yakalayan toplumun genelinin gündemlerini işleyen haber ajanslarını yaygın hale getirmek
-Yeni insanlarla siyaset temeli üzerinden bağlar kurmak
-Sanat alanında konserler düzenlemek, resim, müzik, tiyatro kursları yapmak.
-Yerel yönetimler, sendikalar, kooperatifler, meslek örgütleri aracılığıyla hak mücadelesi ve halk sağlığı ile ilgili çalışmalar yapmak..
-Kendimizi koruyarak insanlara yardımcı olarak kitlelerle bağlar kurmak vb…
Bu araçları kullanarak daha geniş kitlelere ulaşmak, ortak düşüncelerde buluşan insanların ileriki günlerde mücadele alanlarında buluşmasını sağlamak, çeşitli sosyal etkinlikler ile bağları güçlendirmek, iletişim ağları ile geniş kitlelerin birbirini eğitmesini sağlama, güçlü örgütlenmeler ile kitleleri sosyalizme hazırlamak en az geçmiş kadar pandemi günlerinde de mümkündür..
4. Emperyalist- kapitalizm kendini yeniden inşa edebilir mi? Bü büyük kriz içerisinde sosyalizm ufukta mı? Bu “son kavga” mı? Devrimci siyaset açısından bu kriz içerisinde orgütünüzü neye hazırlıyorsunuz?
SMF: Toplumsal sistemler doğanın diyalektiği temelinde gelişen sistemler değildir.
Köleci ve feodal sistemler gibi kapitalist-emperyalist sistemi de insanlığın kendisi ortaya çıkarmış ve uygulamıştır. Bunun en açık göstergesi insan topluluklarının büyük bir bölümünün doğal yaşamdan(komünal yaşamdan) köleci ve feodal sistemi yaşamadan kapitalist sisteme geçiş yapmasıdır.
İnsanın dinamik rolünün etkisi ile işleyen toplumsal sistemler yaşamış olduğu tıkanıklıklar karşısında çözümler üreterek ömrünü uzatmaya çalışmış ve bunu başaramadığında tıkanıklığı aşan alternatif toplumsal sistem eskiyi yıkarak yerini almıştır.
Ve bu istisnasız olarak eskinin kendisini korumak için gösterdiği refleks karşısında yeninin de onu yıkamasını temel alan devrimlerle gerçekleşmiştir.
Kapitalist emperyalist sistemde iradi bir müdahale olmadıkça ortaya çıkan tıkanıklıklara çözümler bularak ömrünü uzatacaktır.
Kapitalizmin feodalizme Üstün gelmesi sonrasında geçen son 200 yıllık süreç kapitalizmi önemli oranda yıpratmış ve insanların büyük bir bölümü bu sistemin değişmesi gerektiğini düşünmektedir.
Özellikle pandemi sürecinde toplumu kutuplaştırarak geçimini sağlayan kapitalist emperyalist sistemin gerçek yüzü daha geniş kitleler tarafından görülmüş ve vahşi kapitalizm ile dünyanın yürüyemeyeceği gerçekliği her yaşam alanında ortaya çıkan yüksek seslerle ifade edilir olmuştur.
Geriye işçi sınıfı ve emekçilere daha iyi bir dünyanın olduğunu anlatabilmek kalmaktadır.
İşçi ve emekçilerin sosyalistlerin önderliğinde 100 yıl önce kapitalizme son verme fırsatı sosyalist önderliklerde ki zayıflıklar ve uygulanan modelin tecrübesizliğinden kaynaklı sonuçlanmamış bu sürecin tamamlanması bu güne kadar uzamıştır.
Kapitalist özel mülkiyet yerine toplumsal mülkiyetin geçtiği,
Azınlık yönetimler yerine kollektif yönetimlerin inşa edildiği,
Eşitsizliklerin ortadan kaldırıldığı, adil, eşit özgür bir yaşam olan sosyalizm, ekoloji ve parçası olan insanlık için tek çözümdür.
Sosyalist devrimi yapmak ve sürdürmek ise işçi sınıfı ve emekçilerin(kitlelerin) eseridir. Dolayısıyla Kapitalizmi slogan, yada kuru ajitasyonla yenmek mümkün değildir. Dünyada milyarlarca insan, coğrafyamızda ise on milyonlarca insan yaşamın her alanında örgütlü kapitalizmin etkisinden kurtarılmadan sosyalistlerin başarı şansı zayıftır
Bunun için her toplumsal sistemin kendisini yeniden inşa etme refleksi gibi sosyalizmin geçmiş tecrübelerinden dersler çıkararak kapitalist sisteme alternatif daha güçlü bir sosyalizm savunusunu açığa çıkararak kitlelere taşımak.
Geçmiş örgütlenme, kitle çalışması, düşünce ve mücadele tarzını terk ederek. Bu güne cevap veren iletişim, örgütlenme, mücadele, ve düşünce tarzıyla işçi sınıfı ve emekçiler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin var olan sorunlarına pratikte çözümler üretmek ve onlarla birlikte yaşamın içinde örgütlenerek kitlelerin kendi iktidarlarına yönelmelerini sağlamak
Kapitalizme ve onun tüm iktidarlarına karşı çıkan tüm kesimleri ittifaklarla buluşturarak sosyalizm cephesini genişletip hedefi daraltmak vb son kavgaya hazırlanmanın temel görevleridir..
Özellikle pandemi süreci kitlelerdeki algıyı kapitalizmin aleyhine ve sosyalizmin lehine dönderdiği bu süreçte atılacak her doğru adım, yapılacak her doğru çalışılma sosyalizmi dahada güçlendirecektir.
SOSYALİST MECLİSLER FEDERASYONU